Festsoppa med sandsopp

20-30 gr torkad sandsopp (200-300 gr färsk)
2 msk smör
4 msk vetemjöl
15 dl vatten
3 buljongtärningar
2 msk tomatpuré
50 gr ädelost
3 dl creme fraiche
2 charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
persilja

Finfördela den blötlagda (eller färska) svampen, charlottenlöken och vitlöken i en matberedare (eller hacka dem fint). Bryn svampen och löken i smöret. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vattnet under omrörning. Koka upp, lägg i buljongtärningarna. Smaksätt med tomatpuré, kryddor och ädelost. Låt soppan småputtra i 15-20 minuter. Tillsätt creme fraiche och smaka av. Strö över persilja före servering. Räcker till 6 – 8 personer.

Smaklig måltid

Risksallad

Insaltade riskor2 dl avsaltade riskor
1 liten gul lök
ev. 1 vitlöksklyfta
1 litet äpple
1 dl tärnad gurka
ca 2 dl gräddfil/creme fraiche
svartpeppar
persilja
dill

Skölj riskorna och låt dem ligga i kallt vatten några timmar tills de är lagom salta. Hacka lök, äpple, gurka och de avsaltade riskorna, pressa vitlöken.

Blanda alla ingredienserna med gräddfil/creme fraiche, smaka av med kryddorna. Passar utmärkt på buffébordet. Gott till kallskuret kött, fågel eller fisk.  Jättegott till kokt nypotatis och sill, bakad potatis eller som entrérätt på en bit kex/bröd.

Smaklig måltid!